و اما چهارم
بسم الله الرحمن الرحیم
حال به حول وقوه الهی مباحث اصلی کانگ فوی سنتی را شروع می کنم.
بدین جهت که پا در اجرای ضربات مبارزه ای از تنوع و قدرت بالایی برخوردار میباشد بطبع در معرض خطرات احتمالی مفصلی بیشتری نسبت به دست قرار دارد به همین جهت شروع کار را با بحثی علمی پیرامون ضربات پا در کانگ فو که نتیجه تحقیقات وتجربیات علمی وعملی می باشد شروع می کنیم.
نکات اساسی در زدن ضربات پا:
1- محوریت بدن.
3- قالب ضربه.
4- سرعت.
5- شوک.
1:محوریت بدن:
در ضربات پا در کانگ فو باید تمامی سنگینی بدن کاملا عمود به پایی که که در یک نقطه دوران می گیرد باشد که محوریت پای در حال انجام ضربه است واگر این محوریت از بین برود نقطه ثقل بدن که 3انگشت پایینتر از گودی ناف شکم می باشد ودر صورت از دست دادن محوریت بدن این نقطه به طرف سینه می آید و سپس تحت تاثیر عامل جاذبه قرار می گیرد و زمانی که انسان نقطه ثقل خودراازدست بدهد آنگاه این عمل خودبخود کمکی به جاذبه زمین می کنـــد و شخص ضربه زننــده تعــادل خود را از دست می دهــد ( بستگی به میزان جابجایی نقطه ثقل دارد) و نیروی جاذبه او را به طرف زمین می کشد وبطور طبیعی ضربه بسیار سبک خواهد شد یا اینکه اصلا ضربه زننده تعادل خود را از دست می دهد اما اگر بدن زیاد پایین نرود ونقطه ثفل جابحا نشود در نتیجه جاذبه تاثیری روی بدن نخواهد داشت و ضربه بهترین شکل نواخته می شود.
2-اصل جمع کردن پا داخل بدن:
قبل از زدن ضربه ،پا باید کاملا داخل بدن جمع شود تا بتواند یک ضربه کامل و حساب شده داشته باشیم. این عمل بمثابه عمل تراکم وانفجار در پیستون یک موتور می باشد که جمع کردن پا داخل بدن مانند عمل تراکم و نواختن آن مثل عمل انفجار می باشد که هرچه تراکم بیشتر باشد به طبع ضربه قدرت بیشتری خواهد داشت .
3- اصل قالب ضربه:
در کانگ فو هر ضربه ای دارای قالبی بخصوص می باشد که ابتدا باید آنرا داخل قالب خود قرار داد و آنگاه ضربه را نواخت که این اصل مقدمه ای است بر اصل هدف گیری .(شکل روبرو)
اما قالب ضربه چیست؟
همانگونه که گفتیم اگر ضربه دارای قالب استاندارد نباشد بیشتر از 60%قدرت آناز بین میرود واگر یک قالب ثابت داشته باشد قدرت وسرعت آن خود بخود بالا می رود وبسیار نتیجه بخش خواهد بود ،مثلا قالب ضربه یته بدینصورت است که مچ پا در امتداد کمر ودرنتیجه کتف قرار می گیرد یعنی هر سه روی یک راستا وزانو مقداری جلو تر از بدن قرار می گیرد واز این موقع است که هدف را باید نشانه رفت یعنی اینکه اگر بخواهیم ضربه 90درجه زده شود کمروزانو ومچ پا در یک سطح افقی قرار می گیرد واگر بالا تر از 90درجه هدف باشد باید مقداری زانو به طرف پایین قرار گرفته باشد یا اینکه اگر پایینتر از 90درجه هدف باشد سر زانو باید بالا تر از آن سطح افقی قرار گیرد.
4-اصل سرعت:
فرمول پایه ای و معروفی در فیزیک وجود دارد با مشخصات F=M*V*V که در این بخش کاربرد قابل قبولی دارد یعنی میزان نیروی وارد بر جسم برابر است با جرم (دست یا پا) ضرب در توان دوم سرعت ، بعنوان مثال اگر پای ضربه زننده 20کیلو گرم باشد و در صورتی که با سرعت (مثلا 5-10-15) متر بر ثانیه نواخته شود طبق فرمول گفته شده میزان قدرت ضربه را بدین صورت حساب می شود.
F=20*5*5=500KG
F= 20*10*10=2000KG
F=20*15*15=4500KG
مشاهده می کنیم سرعت که دو برابر شود قدرت چهار برابر و اگر سرعت سه برابر شود قدرت نه برابر می شود اینجاست که نقش سرعت را می توان بهتر درک کرد.
( پس اگر کوتاه قد هستید روی سرعت بیشتر تکیه کنید وهمیشه سریع باشید.)
5 -اصل شوک:
مورد بعدی دادن شوک به ضربه است که اگر این مورد را کاملا بیاموزیم می توانیم با بهره جستن از این اصل ،قدرت نفوذ ضربه را چند برابر کرد .البته آموزش این بخش از حیطه قلم و کاغذ خارج است لذا فقط با کسب تجربه و طی زمان می توان به این اصل رسید و فقط میتوانم بگویم که با به راه انداختن یک موج ضعیف در بدن خود وهمزمان با تماس گرفتن نقطه زننده با بدن حریف،این موج را وارد بدن حریف کرد وبدن را از داخل آسیب رساند.(ماننند شوک موشک R.P.G.7 که ضربه پا نقش موشک وشوک آن نقش موج انفجار را بازی می کندکه این موج است که تانک را منفجر می کند.
اکنون که این سبک را انتخاب کرده اید وپس از آنکه اصول ضربه را آموختید واز آمادگی مفاصل خود مطمئن شدید آنگاه مجاز خواهید بود که ضربات سنگین وپیچیده را اجرا نمایید. از آنجا که یک مبارزه سراسر ضـربه ودفــاع می باشــد به طبــع اگر روی ضــربات دست یا پا تسلـط کــافی بدست نــیاورید توانـایی انجام مبارزه را نخواهید داشت ،پس بعد از تسلط روی ضربات مجاز به انجام مبارزه واقعی خواهید بود.